Ξηρά σήψη σε τομάτα και πιπεριά

Ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα στην καλλιέργεια της τομάτας και της πιπεριάς αποτελεί η ξηρά σήψη ή αλλιώς "τάπα" που σχηματίζεται στον καρπό κατά το στάδιο της ωρίμανσης. 
ξηρά σήψη ντομάταΑρκετοί ερασιτέχνες καλλιεργητές πιστεύουν πως πρόκειται για κάποια ασθένεια ή προσβολή εντόμου την πρώτη φορά που το συναντούν. Ωστόσο δεν πρόκειται για ασθένεια αλλά για έλλειψη "βιταμινών" και συγκεκριμένα του ασβεστίου. 
Πως μπορούμε όμως να αναγνωρίσουμε, προλάβουμε ή διορθώσουμε το πρόβλημα της ξηράς σήψης;

Συμπτώματα στην ξηρά σήψη

Ο καρπός αρχίζει και αποχρωματίζεται στην άκρη του. Αυτός ο αποχρωματισμός αρχίζει και μεγαλώνει δημιουργώντας την μαύρη κηλίδα, μειώνοντας και καταστρέφοντας την παραγωγή.

Αιτίες στην ξηρά σήψη

Η βασική αιτία της "τάπας" είναι η έλλειψη ασβεστίου, αρχικά στο έδαφος και κατ' επέκταση στους χυμούς και στα μέρη του φυτού. Βασικοί παράγοντες που επιταχύνουν την έλλειψη ασβεστίου είναι:
Αυξημένη λίπανση σε άζωτο. Το φυτό μεγαλώνει γρηγορότερα τους βλαστούς και τα φύλλα με αποτέλεσμα η τάπα να εμφανίζεται νωρίτερα. Αποφύγετε την αζωτούχο λίπανση ή τις κοπριές οι οποίες δεν γνωρίζουμε την σύσταση τους και μπορεί να είναι αζωτούχες κατά κύριο λόγο.
Απότομη αύξηση της θερμοκρασίας.
Άστατο πότισμα.Έλλειψη μαγνησίου.

Πρόληψη - Αντιμετώπιση

Λιπαίνουμε με οργανικά κατά κύριο λόγο λιπάσματα που είναι πιο πλούσια σε κάλιο. Προσθέτουμε ειδικό ασβέστιο στο χώμα το οποίο να είναι σε μορφή που το φυτό να μπορεί να καταναλώσει.
Πηγή: www.gemma.gr

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

Φόρμα επικοινωνίας