ΕΧΘΡΟΙ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΤΩΝ ΚΟΛΟΚΥΝΘΟΕΙΔΩΝ - ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

κολοκυθια
Μωσαϊκό της κολοκυθιάς / ιός του κίτρινου μωσαϊκού (ΖΥΜV) 

Τυπικά συμπτώματα: 

Ένα κίτρινο μωσαϊκό εμφανίζεται στα φύλλα και τα φυτά έχουν φτωχή ανάπτυξη. Τα φρούτα ζαρώνουν και παραμορφώνονται. 
Τα συμπτώματα που προκαλούνται από τον ιό ΖΥΜV συνήθως είναι πολύ πιο εκτεταμένα.

Πρόληψη και θεραπεία: 

Δεν υπάρχει θεραπεία. Απομακρύνετε τα προσβεβλημένα φυτά μόλις δείτε τα συμπτώματα και κάψτε ή πετάξτε τα έξω από τον κήπο. 
Εκεί που το μωσαϊκό είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα, καλλιεργήστε ανθεκτικές ποικιλίες. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία ανθεκτική ποικιλία στο ΖΥΜV.


Πικρός καρπός 

Τυπικά συμπτώματα: 

Οι καρποί των κολοκυνθοειδών έχουν πικρή γεύση, ακόμα και όταν είναι νέα.

 Πρόληψη και Θεραπεία: 

Μην χρησιμοποιείτε υπερβολικές ποσότητες αζωτούχων λιπασμάτων και διατηρήστε μια σταθερή παροχή νερού. Εμποδίστε την επικονίαση στις ποικιλίες του Θερμοκηπίου αφαιρώντας τα αρσενικά άνθη πριν ανοίξουν ή καλλιεργείστε ποικιλίες που παράγουν μόνο θηλυκά λουλούδια.


 Άσπρες μούχλες (Erysίphe cichoracearum, Spaerotheca fuliginea)

Τυπικά συμπτώματα:

 Ένα λευκό σαν σκόνη κάλυμμα εμφανίζεται στα φύλλα, ειδικά όταν ο καιρός είναι ξηρός στο τέλος της εποχής.



Πρόληψη και θεραπεία: 

Μην καλλιεργείτε κοντά στον τοίχο του σπιτιού ή σε οποιαδήποτε περίπτωση που το έδαφος είναι πιθανότερο στεγνώσει. Σιγουρέψετε ότι τα φυτά θα έχουν μια τακτική παροχή νερού. Μην προσθέτετε αζωτούχα λιπάσματα ελεύθερα. Μαζέψτε τα κλαδεμένα και προσβεβλημένα φύλλα, απομακρύνετέ τα και καταστρέψτε όλα τα σκουπίδια και υπολείμματα από τα φυτά. Ψεκάστε με θειάφι, εκτός από τα φυτά που είναι ευαίσθητα στο θειάφι.



Κόκκινος τετράνυχος του θερμοκηπίου (Tetranychus urticae)

Τυπικά συμπτώματα: 

Τα φύλλα έχουν ελαφρά στίγματα και μικροσκοπικούς πρασινωπούς τετράνυχους που μπορείτε να τους δείτε με μεγενθυτικό φακό στο κάτω μέρος του φύλλου. 'Ενας μεταξωτός ιστός μπορεί να παρουσιαστεί όταν η προσβολή έχει προχωρήσει. Ο κόκκινος τετράνυχος είναι κυρίως ένα πρόβλημα των θερμοκηπίων,  αλλά μπορεί, επίσης, να συμβεί έξω, στο ζεστό ξηρό καιρό.

Πρόληψη και Θεραπεία:

Βρέξτε τα φυτά με νερό δύο φορές την ημέρα όταν ο καιρός είναι ζεστός και χρησιμοποιείστε βιολογική καταπολέμηση (Phytoseuilus ρersimilis). Επίσης, καθαρίστε σχολαστικά το θερμοκήπιο το φθινόπωρο.



 Σκληρωτίνια (Sclerotinia sclerofiorum)

Τυπικά συμπτώματα:

Τα φυτά σαπίζουν στο επίπεδο του εδάφους. Μια άσπρη, βαμβακώδης μούχλα μπορεί να εμφανιστεί στα προσβεβλημένα φυτά.

Πρόληψη και θεραπεία: 

Η καλή υγιεινή και ο εξαερισμός μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου από την ασθένεια. Όταν αναπτυχθεί, απομακρύνετε προσεκτικά και καταστρέψετε τα προσβεβλημένα φυτά (μην τα προσθέτετε στην κομπόστα). Μην καλλιεργείτε επιρρεπή φυτά σε προσβεβλημένη γη για τουλάχιστον τρία χρόνια.


 Αλευρώδης του θερμοκηπίου (Trialeurodes vaporariorum)

αλευρώδης
Τυπικά συμπτώματα: 

Μικρά άσπρα μυγάκια στο κάτω μέρος των φύλλων. Μπορεί στην πάνω πλευρά των φύλλων να υπάρχει καπνιά.

Πρόληψη και θεραπεία:

 Χρησιμοποιήστε κίτρινες κολλώδεις παγίδες για να παρακολουθήσετε την παρουσία των άσπρων εντόμων στο θερμοκήπιο. Μειώστε τους αριθμούς του αλευρώδη χρησιμοποιώντας ένα φορητό σκουπάκι χειρός για να ρουφήξετε τα ενήλικα έντομα που θα πετάξουν μόλις κουνήσετε τα φυτά. Αν αυτό δεν λειτουργήσει, ψεκάστε με εντομοκτόνο σαπούνι Εναλλακτικά, εφαρμόστε τον παράγοντα βιολογικής καταπολέμησης Εncarsia formosa μόλις δείτε την πρώτη άσπρη μύγα. Καθαρίστε το θερμοκήπιο σχολαστικά το φθινόπωρο.



Πηγή: Ο ΚΗΠΟΣ ΤΟΥ ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΗ  ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ - ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ  ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΑΛΟΥ

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

Φόρμα επικοινωνίας